sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Yhteinen talousalue, yhteiset ongelmat

Kreikan valtion talouskriisistä alkanut pääomapako on ajanut Euroopan kauhun partaalle. Euroopan unionin (EU) sekä talous- ja rahaliitto EMU:n tulevaisuus ovat kyseenalaistettu. Nyt olisikin hyvä muistella sitä, minkä vuoksi EU ja EMU perustettiin aikoinaan. EU:n taustalla ovat ajatukset vakaudesta ja taloudellisesta hyvinvoinnista, jotka hyödyttävät ennen kaikkea jäsenvaltioita. EMU:n taustalla oli puolestaan 1970-luvulla Ranskan ja Saksan huoli Euroopan taloudellisesta kilpailukyvystä, mutta myös pyrkimys saada kuriin 1970-luvun raju inflaatio ja kansallisten valuuttojen hallitsematon arvonvaihtelu. EU ja Emu perustettiin yhdessä, ja niiden tarkoitus onkin vastata yhdessä eteen nouseviin kysymyksiin. Vertaisinkin EU:ta avioliittoon – tuemme toinen toisiamme niin myötä kuin vastoinkäymisissä. EU-kielelle käännettynä ”tuemme toisia jäsenvaltioita niin hyvinä aikoina että autamme toisiamme kriisin hetkellä”

Euroopan unioni on suurten taloudellisten kysymysten äärellä. Leviääkö Kreikan taloudellinen kriisi metsäpalon lailla Espanjaan ja Portugaliin ja edelleen Italiaan ja Irlantiin? Säilyykö markkinoiden usko Euroopan jäsenmaiden velanhoitokykyyn ja yhteiseen valuuttaan euroon? Miten käy EU:n ja talous- ja rahaliitto EMU:n? Nykyinen talouskriisi runtelee koko Euroopan unionia, myös meitä suomalaisia. Näin myös EU:n tuleva ratkaisu talouskriisiin vaikuttaa myös Suomen taloudellisten pulmien ratkaisuun.

Taloudellisia kysymyksiä on vaikea sivuttaa varsinkaan nykyisessä keskustelussa. Tänään tehtävät päätökset taloudessa säteilevät pitkälle tulevaisuuteen. Talouden numerot näkyvät myös niissä päätöksissä, jotka koskevat suomalaisen hyvinvointivaltion palveluita. Toivoisinkin päättäjiltä kykyä tehdä päätöksiä, jotka olisivat sekä taloudelliselta että arvopohjaltaan kestäviä päätöksiä myös tulevaisuudessa. Tulevaisuuden kannalta olisi hyvä käydä laajaa keskustelua siitä, millainen on suomalainen hyvinvointiyhteiskunta 10, 20 tai 50 vuoden päästä. Mitkä asiat muuttuvat ja mihin suuntaan? Minne osuu leikkuri? Ennustaja en ole, mutta uskon, että ratkaisevia muutoksia tulee tapahtumaan suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteissa. Ja ne ratkaisut koskettavat meitä kaikkia. Olisikin hyvä käydä laaja kansalaiskeskustelu niin arvojen kuin talouden pohjalta siitä, millainen on suomalainen yhteiskunta tulevaisuudessa.

Ei kommentteja: