tiistai 16. lokakuuta 2007

Vaasan alue- ja kuntaseminaari

Viikonloppuna olin Vaasan keskustaopiskelijoiden ja KOL:n järjestämässä alue- ja kuntaseminaarissa, jossa oli mielenkiintoisena puhujana Vaasan yliopiston tutkija Hannu Katajamäki, joka puhui laadun ja uskalluksen maaseudusta. Hän näki yhteiskunnan menestyksen perustana nimenomaan moninaisuuden ja sen, ettei Suomen kaltainen yhteiskunta voi kääntää selkäänsä omalle maantieteelleen eikä menestystarinansa tuottaneille kehityskuluille.

Myös aluekehityksen suuret suunnat puhuttelivat. Maatalous on Suomessa keskittymässä yhä enemmän Etelä- ja Länsi-Suomeen, joka osaltaan luo muutospaineita maan muille maaseutualueille. Harvaanasuttu maaseutu taistelee olemassaolostaan ja viimeisistä palveluista samalla kun ydinmaaseutualueet suurten kaupunkien liepeillä imevät yhä enemmän väestöä palvelukapasiteettiaan kasvattaen.

Katajamäki korosti erityisesti, että maaseutua tarvitaan ja antoi esimerkkejä uuden maaseudun sisällöstä, johon kuuluu mm. monipuolinen maatalous, hajautettu bioenergiatuotanto, joustavat lähipalvelut ja työjärjestelyt ja maaseutukulttuuri toimeentulon tuojana.

Oli ilo kuunnella Katajamäkeä ja hänen tieteellistä näkemystään maaseudusta, jota tulee kehittää yhteiskunnan muuttuessa ja joka ennen kaikkea tulee nähdä mahdollisuutena.

Eija Heinola

Ei kommentteja: