torstai 31. tammikuuta 2008

Politikot - pysykää poissa pörssiyhtiöiden hallituksista!

Kyösti Koivuniemi kirjoitti 30.01.08 Suomenmaan kolmossivulla näkemyksiään valtion omistuspolitiikasta pörssiyhtiöissä. On pakko myöntää, että olin jossain määrin aika eri linjoilla hänen kanssaan. Juttu löytyy alla olevasta linkistä niille jotka eivät sitä sattuneet Suomenmaasta lukemaan.

http://www.suomenmaa.fi/kolmosarkisto/3072753.html

Valtio/kansalaiset voittavat kaikista eniten, jos poliitikkoja ei lähetetä huseraamaan pörssiyhtiöihin, joissa valtiolla on omistuksia. Montakohan miljardia valtio on saanut osinkoja esimerkiksi Stora Ensolta kansalaisten parhaaksi - mitä kivaa näillä rahoilla on hankittu?

a) Mitä paremmin bisnestä ymmärtävät hallituksen jäsenet ovat, sitä enemmän valtio saa osinkoja käytettäväksi esimerkiksi uuden, eri toimialan yrityksen tukemiseen Kemijärvellä tai vaikka annettavaksi riihikuivana kriisin kohdanneelle. Voi olla, ettei meillä ole jakovaraa jos pahasti mokaillaan. Eikö ydinidea ole, että valtiolle mahdollisimman paljon tuloja, jotka jaetaan oikeudenmukaisesti kansalaisten kesken - eikö?

b) Mitä enemmän valtionyhtiöissä on bisneksestä tajuamattomia politikkoja, sitä heikommin pörssiin listatulla firmalla menee osakkeen arvon valossa. Osakkeen hinta perustuu uskomuksiin. Yhtiöt eivät ole enää niin haluttavia sijoituskohteita, jos niissä ei maksimoida voitoa. Ulkomaiset sijoittajat kaikkoavat suomalaisista pörssifirmoista.

c) Yrityksillä ei ole suoraa yhteiskuntavastuuta! Sen sijaan niiden tulee huomioida suomalaisten mielipiteet, mikäli tahtovat täällä toimia. En tarkoita, että yritykset saisivat täysin vapaasti touhuta, totta kai tarvitaan sääntelyä (esim ympäristö-, kilpailunrajoitusasioissa yms), mutta ei sellaisissa asioissa, jotka markkinat hoitavat itsestään. Stora Enson kannattaa todellakin kaihtaa suuria mainekustannuksia, joita aiheutuu kaikesta negatiivisesta uutisoinnista. Yritykset ovat viime kädessä riippuvaisia lopputuotteen ostajista. Kuluttaja on kuningas! Yritys ei voi olla pitkällä aika välillä kannattava, jos tulot ovat menoja pienemmät. Kuluttajat valinnoillaan vaikuttavat, mitkä yritykset markkinoilla selviävät. Oletteko muuten miettineet miksiköhän kukaan ei ole Suomessa moittinut Nokiaa kun se maksimoi voittoaan siirtämällä tehtaansa Romaniaan? Suomen valtio senkun myhäilee...

d) Vaikka globalisaatio todellakin karkottaa massatuotantolinjoja yhä kauemmas Suomesta, teollisuutta tulee aina olemaan täällä, ainakin jossain määrin. Suhteellisen edun perusteella kannattaa tuottaa sitä, missä olemme vähiten kilpailijoita jäljessä. Yhteiskuntamme vaan muuttuu, olemme osa muutosta, perusteollisuus muuntuu sellaiseksi ettei sitä Kiinasta käsin hoideta. Koulutus on avainasemassa tulevaisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Isot irtisanomiset kohdanneille kriisialueille on luonnollisesti annettava tukirahaa, jotta korvaavia työpaikkoja syntyy. Juju on nimenomaan se ettei lähdetä tukemaan tuhoontuomittuja projekteja (uusi sellutehdas Lappiin), vaan uusia aloja (bioenergia), joilla on tulevaisuutta. Totta kai valtion tulee tehdä sopimukset siten ettei tukiaisia käytetä hyväksi, vaan ne voidaan tarvittaessa periä takaisin.

Ei todellakaan ole kivaa, että vielä monet ja monet suomalaiset saavat kenkää firmoistaan tulevaisuudessa. Ikävä kyllä asia vaan menee niin että meidän on kyettävä sopeutumaan tai sitten tulee pataan ja pahasti.


Teemu Karttunen
KOL:n liittohallituksen jäsen
Taloustieteilijä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minkä viestin Suomen valtio antaisi suomalaisille jos Suomen valtiokaan ei haluaisi omistaa suomalaisia pörssiyrityksiä?

Toisaalta näyttää siltä,että suomalaiset eivät halua omistaa suomalaisia yrityksiä muutenkaan.
Suomalaisethan on mm. myyneet melkein kaikki Nokia-osakkeensa pois seurauksella,että nyt ulkomaalaisten omistus on päälle 90 %.
Oisko se seurausta siitä keskustelusta jossa on katsottu, että Suomen valtionkaan ei ole syytä omistaa suomalaisia pörssiyrityksiä? Ainakin tulos on samansuuntainen jollaiseksi toivotaan Suomen valtion pörssiomistuksenkin menevän.

Antti Kurvinen kirjoitti...

Kirjoituksessasi tuot Teemu esiin hyviä pointteja. Mun mielestä suurin keskustelun ja pohdinnan paikka on se, onko valtion tehtävä ylipäänsä omistaa pörssiyhtiöitä pelkästään "sijoittamisen ilosta" ja tuottoja hakeakseen. Strategisten kohteiden (lentoliikenne, energia) omistus on eri asia.

Kuitenkin niin kauan kuin valtio niin tekee, pitää sen mielestäni ottaa päätösenteossaan omistajana huomioon myös muita intressejä ja arvoja kuin pelkän kylmän rahan. Osakeyhtiölaki tai ns. corporate governance ei estä omistajia tosiasiassa vaikuttamasta yhtiön johdon päätöksiin. Omistajat voivat ääritilanteessa vaikka vaihtaa toimivan johdon. Ratkaisu, jolla isketään pahimmalle muuttotappio- ja työttömyysalueelle, ei voi olla vastuullista omistamista ja hyvää politiikka. Etenkin kun Kemijärven tehtaan tilanne ei ollut edes kovin vaikea. Kepulaisten pitäisi hoitaa rakennemuutos hallitusti. Ei rysäyttämällä niin kuin tässä tehtiin...