maanantai 4. helmikuuta 2008

Turmiolan Tommi palasi

Vuosi 2008 on lähtenyt liikkeelle vauhdikkaasti. Yksi takana oleva kuukausi on tuonut muutamia käytännön elämään liittyviä muutoksia mukanaan. Valtiovallan tempoileva suhtautuminen kuningas Alkoholiin sai jälleen vuoden alusta uuden käänteen. Kossupullojen hinnat piti rukata uusiksi kun Vanhasen kakkoshallitus nosti alkoholiverotusta. Muutaman vuoden takainen jyrkkä veronalennus sai takapakkia. Sosiaali- ja terveysalan tutkijoiden ja asiantuntijoiden mielestä tämä on ainoa keino pelastaa suomalaiset loppumattomalta känniltä ja ikuiselta deliriumilta. Rikostilastojen pitäisi nyt siistiytyä ja terveydenhoitokulujen laskea. Verotuksen rukkaamisen lisäksi hallitusvaltamme on kieltänyt markettien sisäänheittotuotteena käytetyt oluen paljousalennukset ja ravintoloiden niin sanottujen Happy Hour-aikojen ja -hintojen mainostuksen. Alkoholin väärinkäytön ja siitä seuraavien ongelmien ehkäiseminen on hieno tavoite, mutta saattaa olla että valtion toimenpiteet eivät helpota tätä "yhteiskunnallista krapulaa" millään tavalla. Päinvastoin...

Sosiaali- ja terveysministeriön päälliköt Liisa Hyssälä (kesk.) ja Paula Risikko (kok.) uskovat perinteiseen suomalaiseen alkoholipolitiikkaan, jossa tiukalla säätelyllä ja rajoituksilla ehkäistään käytön haittavaikutuksia. En kiistä kummankaan ministerin pätevyyttä - päinvastoin - mutta silti epäilen linjan toimivuutta. Ilkeät kielet ovat olleet valmiita haukkumaan varsinkin kepulaisen ministerimme Hyssälän kannanottoja holhoukseksi. Itse asiassa hänen näkemyksensä ovat olleet vakavimpia iskuja Keskustan sosiaaliliberaalille imagolle, jonka peruslähtökohdan pitäisi olla kansalaisen näkeminen järkevänä ja harkitsevana olentona. Varsinkin ravintoloiden mainostukseen puuttuminen sekä oluen myynnin rajoittaminen ovat luoneet koomisia tilanteita kun kaupat pyrkivät kiertämään lainsäädäntöä järjettömällä hinnoittelulla. Vanhan mäyräkoira-alennuksen saa aikaan keräilemällä pullot nyt yksittäisinä. Viinapullon yhden euron hinnannousu ei aivan aikuisten oikeasti vaikuta kenenkään juomiseen! Todelliset ongelmakäyttäjät, joille jokainen päivä on juomisen arvoinen, nauttivat tarpeen tullen vaikka sekä omat että naapurin Hugo Bossit Lasolista puhumattakaan. Alkoholia juodaan Suomessa ja tullaan juomaan hinnasta riippumatta. Regulaatiota kiristämällä saadaan vain hiljennettyä poliitikkojen omatunto ja lisättyä hiukan valtion verotuloja.

Maamme on täynnä surullisia kohtaloita siitä, miten viina on noussut elämän tärkeimmäksi asiaksi. Vanha valistussatu Turmiolan Tommista, jonka tie vie lopulta vankilaan, on valitettavan tosi 2000-luvun Suomessa monille. Ratkaisu väkevien juomien suosimisen ja humalahakuisen juomisen yhtälöön ei löydy helposta hintojen korottamisesta. Kulttuurissa syvällä olevat käyttäytymismallit ja ymmärtävä suhtautuminen örveltämiseen eivät katoa peruspalveluministerin mahtikäskyllä. Kieltolain aika 1920- ja 1930-luvulla vain lisäsi alkoholin menekkiä. Kielletyn hedelmän vivahde on tullut suomalaiseen viinaan juurikin holhouspolitiikan myötä. Keski-Euroopassa, jossa alkoholin käyttö on arkipäiväistä, näkyy katujen varsilla huomattavasti vähemmän rapajuoppoja kuin kotimaassamme. Alkoholiveron oikean tason sijaan tulisi nostaa esiin paljon tärkeämpi ja vakavampi kysymys: miksi se Jeppe juo meillä Suomessa niin paljon? Tohdin väittää, että alkoholiveron alennusta enemmän kulutusta viime vuosina ovat lisänneet taloudellinen nousukausi ja arvomaailman koveneminen. Alkoholisteja eivät tee halvat hinnat vaan työttömyys ja yksinäisyys. Kirkosta eroaminen ja urheiluseurojen jäsenkato heijastuvat pubien myynnin kasvussa. Joku tilastotieteilijä voisi asettaa avioerojen ja myytyjen Leijona-pullojen käyrät vierekkäin; yhtäläisyyksiä voisi löytyä. Avoimempi ja vapaampi maailma heijastuu arvotyhjiönä ja avuttomuutena. Kun naapureita ei tunneta, kaveri voi löytyä pullon hengestä.

Ministerit Hyssälä ja Risikko! Niin kauan kuin kuntien lastensuojelu ei taloudellisten ja oikeudellisten puutteiden vuoksi toimi, älkää näpelöikö minun viskipulloni hintaa. Niin kauan kuin nuorisovaltuustoille ei anneta tarpeeksi mahdollisuuksia ja lukiolaisten terveydenhuolto on retuperällä, älkää ihmetelkö alaikäisten juomista. Jos hallituksen perhepolitiikka on riittämätöntä, älkää rankaisko minua mietojen alkoholijuomien verokorotuksilla. Varsinkin Suomen Keskustan pitäisi alkiolaisena ihmisyyspuolueena tarttua alkoholismin todellisiin syihin. Moralismi ja älyllinen epärehellisyys vain herättävät suuttumusta normaaleissa alkoholinkäyttäjissä.

Antti Kurvinen
KOL:n liittohallituksen jäsen

1 kommentti:

Tuomas Vanhanen kirjoitti...

Stakes tuottaa tältä alalta tiuhaan tahtiin uutta tietoa. Ohessa kiinnostuneille linkki muutamaan uudehkoon tiedotteeseen:

Terveysongelmien lisääntymisestä:
http://www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/
Tiedotteet/2007/57_2007.htm

http://www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/
Tiedotteet/2007/71a_2007.htm

Alkoholin hintajoustosta:
http://www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/
Tiedotteet/2006/6_2006.htm