tiistai 6. toukokuuta 2008

Lenkillä pääministerin kanssa

Tällaista tulee modernin tupailtakulttuurin olla, sanon minä. Uudenmaan Keskustanuoret ja Keskustan Espoon kunnallisjärjestö olivat nimittäin järjestäneet aivan loistavan ja innovatiivisen tapahtuman. Resepti onnistuneelle poliittiselle tapahtumalle oli oikeastaan varsin simppeli. Alkajaisiksi tarvitaan reipasta lenkkeilyä tunteroisen verran. Keväinen ilta-aurinko on bonuksena vielä omiaan sulattamaan loputkin turhasta jäyhyydestä. Tämän jälkeen vietetään toinen reipas tunti makkaranpaiston ja jutustelun merkeissä. Lopputulemana kaikille jää taatusti hyvä mieli.

Poliittiset tapahtumat ovat juuri niin tylsiä tai hauskoja, kuin mitä me itse niistä teemme. Jos tykkää seistä kuuntelemassa torin reunalla pönötyspuheita lauantaina klo 12, niin mikäs siinä, mutta ainakaan minua ei moisesta saa innostumaan. Huomasin myös Erkki Tuomiojan pohtineen vapun alla toripuheiden vähäistä merkitystä ihmisten tavoittamisessa, joten ilmeisesti tässä maassa on muitakin joiden mielestä toritilaisuudet ovat EVVK. Olen itse asiassa vakuuttunut, että jopa tämä kirjoitus tavoittaa useamman henkilön kuin keskimääräinen toripuhe.

Sen sijaan minua ei montaa kertaa tarvinnut houkutella, kun kuulin mahdollisuudesta päästä lenkkeilemään Vanhasen kanssa. Hyöty ja huvi yhdistyivät mitä mainioimmin niin osallistujilla kuin itse pääministerilläkin. Kiireisellä ministerillä olikin tämän vuoksi aikaa viettää kanssamme lähemmäs 3 tuntia. Hänenhän ei tarvinnut enää kotonaan lähteä iltalenkille. Ennätimmekin käymään läpi monenlaisia asioita esimerkiksi liikennepolitiikasta, yrittäjyydestä, maahanmuuttajista, yliopistolaista, äänestysikärajasta ja lapsiperheiden asemasta. Parasta oli, että ministerillä oli aikaa vastailla analyyttisesti hänelle esitettyihin kysymyksiin. Perinteisiä fraasivastauksia saa lukea ihan riittämiin lehdistä, mutta nyt Vanhanen ehti rennosti pohdiskelemaan asioita ideologiselta pohjalta. Hän ehti myös rauhassa kuuntelemaan kansalaisten huolia. Ilmapiiri oli juuri sellainen, jossa omat ideat jalostuvat toimiviksi käytännöiksi.

Moderneja poliittisia tapahtumia tarvitaan ehdottomasti lisää. Lenkkeilyidea on yhtenä vaihtoehtona mitä mainioin monistettavaksi ympäri Suomen. Jokaisella paikkakunnalla voidaan tietysti miettiä omaa juttua ja jokaisella poliitikolla voi olla omia suosikkiajanvietteitään. Olisi liian yksinkertaista sanoa, että kaikkialla toimii vastaavanlainen lenkkeilykonsepti. Tapahtumahan voi olla myös vaikkapa lukupiiri, leffailta, teatteria, kalastusta, metsästystä, vaellusta, hiihtoa, lautapelien pelaamista tai vaikka ihan vaan terassilla istuskelemista. Vaihtoehtojen rajana on lähinnä mielikuvitus. Tärkeintä on kuitenkin taustalla oleva ajatus, jossa poliitikko tulee arkisen harrastuksensa kanssa kansan keskelle. Tällöin turhauttava herra-asetelma katoaa ja tilaisuudesta tulee tunnelmaltaan välitön. Suosittelen.

Myös MTV3:n Viihdeuutiset olivat panneet merkille onnistuneen tapahtuman: http://viihde.mtv3.fi/uutiset/muut.shtml/642357?vanhanen_matti

Ei kommentteja: