sunnuntai 18. toukokuuta 2008

YLE liikuttaman suomalaisia?

Toissaviikolla Suomen Liikunta ja Urheilu SLU:n (8.5.) liittokokouksen yhteydessä järjestettiin vuositainen YLE-SLU -foorumi, jonka kantava teema oli liian vähän liikkuvien aktivointi ja liikkuvan kuvan oikeudet. Tilaisuudessa YLE:n toimitusjohtaja Mikael Jungner nosti esille myös YLE:n halun liikuttaa suomalaisia sekä järjestökentän näkyvyyden parantamisen valtakunnallisessa televisiossa. Samaisessa foorumissa SLU ja YLE päättivät, että ne ryhtyvät yhdessä valmistelemaan suurta liikunnan teemavuotta, joka toteutetaan vuonna 2010.

"YLE ja SLU ovat päättäneet toimia yhdessä, jotta liian vähän liikkuvat suomalaiset innostuisivat liikkumaan itselleen sopivalla tavalla. YLE ja SLU haluavat toimia yhdessä pitkäjänteisesti liikkuvan ja hyvinvoivan Suomen puolesta ja hakea vaikuttavuutta yhteistyöstä. Vuoden 2008 aikana YLE ja SLU hakevat konkreettisia ideoita ja ratkaisumalleja järjestö- ja ohjelmatoimintaan", Mikael Jungner sanoi. (LUM 8/08) "Meillä on se porukka, joka liikkuu säännöllisesti ja se ryhmä, joka liikkuu kohtuullisesti. Erityisesti huolestuttaa kuitenkin se kolmannes porukasta, joka ei liiku ollenkaan ja nyt olisi tarkoitus saada tämä joukko liikkeelle iloisella tavalla."

YLE olisi jatkossa valmis panostamaan myös erikoisimpien lajien ja pienempien kisojen näkyvyyteen internetin kautta. Suurta keskustelua foorumissa herättikin tekijänoikeudet ja liikkuvan kuvan leviäminen internetissä. Junger ei kuitenkaan halunnut ottaa vielä kantaa käytännön tasolla, miten YLE:n ohjelmistoa voitaisiin laajemmassa mittakaavassa siirtää internettiin reaaliajassa kaiken kansan nähtäville ja saataville.

Tällä hetkellä opiskelijoiden sekä nuorten SM-kisoja on mentävä seuraamaan paikan päälle, jos niiden näkeminen kiinnostaa. Esimerkiksi Opiskelijauniversiadit, eli opiskelijoiden olympialaiset, noteerataan laajasti muualla euroopassa, mutta suomessa mediajulkisuus jonka tämän tyyliset kisat saavat, on hämmentävän pientä. Netin käyttäminen tälläisten tapahtumien esittämiseen olisi erittäin tervetullutta yhteistyötä YLE:n puolelta niin suurille kuin erityisesti pienille urheilujärjestöille nyt kun YLE on sulkenut oman digi-urheilukanavansakin.

Lopuksi vielä hauska vertaus, kuinka suomalaiset voidaan jakaa liikunnan harrastamisen suhteen kolmeen liikennevaloryhmään:
Vihreän valon ihmiset liikkuvat vaikka mikä olisi.
Keltaiset liikkuvat mutta eivät terveytensä kannalta riittävästi.
Punaiset eivät liiku ja osalle heistä on kasaantunut monia ongelmia.
Kussakin valossa pysähtyy tai jatkaa kulkuaan noin kolmasosa suomalaisista. YLE ja SLU tähtäävät yhteistyöllään nimenomaan punaisen porukan aktivointiin penkkiurheilua hyväksikäyttäen. Enää jäämme miettimään, kuinka innokkaasti sen takapuolen siitä penkistä nostaa, kun televisio ja internet olisi täynnä katsottavaa?

Ulla Hyvönen
vpj
Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL

Suomen Liikunta ja Urheilu ry (SLU), on suomalaisten liikuntajärjestöjen katto- ja palvelujärjestö. Opiskelijoiden liikuntaliitto on yksi SLU:n jäsenistä.

Ei kommentteja: