perjantai 16. toukokuuta 2008

Pääkaupunkiseutu kärsisi yhdistymisestä

Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen - Suomen ikioma metropolialue, jossa on hieman yli miljoona asukasta. Helsingin Sanomien verkkosivut tiesivät pari päivää sitten kertoa, ettei alueen päättäjillä ole halua lähteä yhdistämään kaupunkeja, vaikka sitä on ministereiden taholta ehdoteltukin. Paikalliset ovat siis tuoneet tahtonsa esille. Seuraavaksi katsotaan onko hallituksella pokkaa vielä Sipoon jälkeen sotkea pääkaupunkiseudun asioita pakolla.


PARAS-hankkeen tiimoilta Suomessa on yhdistetty lukuisia kuntia. Yhdistämisillä on kuitenkin aina ollut tarkoitus: palveluiden parantaminen. Niitä ei ole tehty kuntien tahtoa vastaan, vaikka valitettavasti valtuutetut ovatkin joissain tapauksissa kävelleet kansan mielipiteen yli. Pääkaupunkiseudulla yhdistäminen tahdottaisiin kuitenkin tehdä vastoin paikallisten tahtoa ja ilman todellista tarvetta.


Espoota ja Kauniaista yritetään aina mustamaalata yhdistymiskeskustelussa. Tilanne ei suinkaan ole niin yksinkertainen. On itsestään selvää, että Helsinki ja Vantaa tahtoisivat päästä käsiksi Espoon ja Kauniaisen kunnossa oleviin kassoihin. Yhtä selvää on se, etteivät Espoo ja Kauniainen edes harkitse yhdistymistä, sillä se veisi resursseja ja palveluita itään. Valtion tulee tehdä tulonsiirtoja kuntarajojen yli tuloverolla – ei pakkoyhdistämisillä.


Neljä pääkaupunkiseudun kuntaa ovat pitkän riitelyn päätteeksi päässeet pikku hiljaa ratkaisuihin alueen yhteistyöstä. Muun muassa infrastruktuuria, lukio-opetusta ja sairaanhoitoa sovitetaan paremmin kohtaamaan asukkaiden tarpeita. Hienoa! Juuri näin asioita pitää hoitaa.


Aito yhteistyö on ainoa vaihtoehto alueelle, jossa toimii neljä eri kokoista ja taloudellisilta mahdollisuuksiltaan hyvin erilaista kuntaa. Siinä missä Helsingissä ja Vantaalla erakoidutaan politiikasta ollaan Espoossa ja Kauniaisissa sitäkin aktiivisempia. Kun otetaan vielä huomioon suurten yritysten sijoittuminen, ei ole vaikeaa arvata, mitä käy demokratialle ja alueelliselle tasa-arvolle.


Uskon vahvasti keskustalaiseen desentralisaatioon pääkaupunkiseudun kysymyksessä. Aluetta ei missään nimessä saa lähteä yhdistämään yhdeksi valtavaksi yksiköksi. Valtaa on päin vastoin lähdettävä viemään kaupunginosille lähemmäksi ihmisiä. Alueellisissa päätöksissä turvaudutaan vahvaan yhteistyöhön.

Ei kommentteja: