keskiviikko 14. marraskuuta 2007

Jotain tarttis tehä

Uutisissa on viime aikoina kiinnitetty huomiota eräiden ammattikoulutasoisten alojen yleiseen työvoimapulaan. Erityisesti kädentaitoja vaativilla ja fyysisillä aloilla puute työntekijöistä alkaa olla huutava. Asia on huomioitu Opetusministeriön Koulutus ja tutkimus 2007-2012 - muistiossa, jossa todetaan, että vetovoimaongelmia on ammatillisessa koulutuksessa mm. kone-, metalli- ja energiatekniikan opintoaloilla. Näiden alojen osaajoen tarve on niin suuri, että heitä tullaan hakemaan koulun penkiltä töihin. Samoin muun muassa puhdistusalalla aloittajatarve on 20-kertainen viime vuosien aloittajamääriin verrattessa. Kannattaisi siis jo raegoida.

Ensimmäinen epäkohta johon tulisi kiinnittää huomiota, on peruskoulujen opinto-ohjaus. Yläasteilla henkilökohtaista opinto-ohjausta on lisättävä ja opinto-ohjauksessa tulee pyrkiä eroon siitä, että oppilaille suositellaan peruskulun jälkeen pääsääntöisesti lukiokoulutusta. Kaikille se ei vain ole paras ratkaisu. Erityisesti syrjäisemmillä seuduilla lukioiden säilyvyyttä turvataan sillä, että lukioon pääse opiskelemaan heikollakin peruskoulun päästötodistuksella. Kun lukeminen ei kiinnosta, tuloksena on niukin naukin ylioppilaslakki, jolla opiskeluja ei pääse jatkamaan. Töitäkään ei paikallisesta tehtaasta niin vain saa, kun ei ole alan koulutusta.

Ammatillisen koulutuksen arvostuksessa soisi tapahtuvan muutosta. Tänä päivänä yhteiskunnan arvostus suuntautuu yhä korkeampaa koulutusta vaativille aloille, innovaatioihin ja kansainvälisyyteen. Kun väestön ylikoulutus on suorastaan tavoite, unohdetaan samalla yhtiskuntamme kivijalka; niiden töiden tekijät, joita ilman yhteiskuntamme pysähtyisi. Valitettavan usea huomaa näiden työntekojöiden aikaansaannokset kuitenkin vasta sitten, kun jostain syystä omiin rutiineihin tulee muutos. Ärsyttää, kun vielä maanantaina työhuone on yhtä sotkuinen kuin sieltä viimeksi lähtiessä, rakennuksille ei löydy osaajia tai talon vesiputki jatkaa vuotamistaan, vaikka korjaajalle on soitettu.

Mielestäni ajattelemisen arvoisia asioita.

Ei kommentteja: