perjantai 2. marraskuuta 2007

Ne juonivat poliitikot

Tänä aamuna meinasi taas mennä kuvitteelliset aamiaissumpit pärskeinä pitkin pöytää. Päivän Hesari tiesi taloussivuillaan kertoa teollisuusministeri Mauri Pekkarisen selvittävän Stora Enson Kemijärven tehtaan kannattavuutta. Perusteluiksi selvitykselle nimettömäksi jäänyt toimittaja tarjosi kahta asiaa: "Suomen valtio on Stora Enson huomattava osakas, ja Lappi keskustapuolueen vankkaa tukialuetta."

Mitä ihmettä Suomen Keskusta rp:n kannatuskäppyröillä on tekemistä kyseisen selvityksen kanssa? Lähteekö Helsingin Sanomien toimitus siitä oletuksesta, että ministerin ainoa motiivi tehdä koskaan mitään on kannatuksen laskun pelkääminen? Kuitenkin kauppa- ja teollisuusministerin tehtäviin kuuluu valtion omistajapolitiikasta huolehtiminen KTM:n hallinnonalaan kuuluvissa valtion osakkuusyhtiöissä. Onko liian vaikea uskoa, että ministeri hoitaa lain hänelle määräämiä tehtäviä?

Olen tottunut laatulehtiä lukiessa siihen, että uutiset tarjoavat faktoja ja pelkkiä faktoja. Jos toimittajilla tai toimituskunnalla on mielipiteitä jostakin poliitikkojen tekemisistä, niin niitä voi lukijoille tarjoilla erillisissä kommenttiosioissa. On lukijoiden harhauttamista ujuttaa henkilökohtaisia antipatioita uutisteksteihin.

Helsingin Sanomat tuntuu muutenkin viime aikoina lähentyneen toimituspolitiikassaan keltaista lehdistöä. Lähes joka uutiseen lisätään sivuun toimittajan oma näkemys, aivan kuin lukijan omaan kykyyn erotella politiikan sanomisia teoista ei luotettaisi. Samalla mielipiteiden tulee olla mahdollisimman kärkeviä. Loka myy.

Mielessä herää väkisinkin kysymys - onko Suomeen syntymässä jo kolmas iltapäivälehti?



P.S. Samassa tekstissä Helsingin Sanomat tulee tölväisseeksi muitakin kuin ministeri Pekkarista. Jos Pekkarinen tarttuu Kemijärven tilanteeseen siksi, että Keskustalla on Lapissa korkea kannatus, niin tulisiko samalla logiikalla päätellä, että kaikkien muiden puolueiden edustajat olisivat vain levitelleet käsiään?

Ei kommentteja: