perjantai 23. marraskuuta 2007

Rokotuksesta verenluovutukseen, ja vähän kaikkea siltä väliltä

Miksi ihmeessä eri terveyslaitoksilla ei ole tietoa potilaan aikaisemmista rokotuksista? Tätä sain miettiä tällä viikolla kun armeijan käymisestä alkaa piakkoin olla kulunut jo 10 vuotta ja lähtö Intian matkalle on edessä. Pitääkö minun uusia polio tai jäykkäkouristusrokote, vai molemmat? Mitä muuta pitää ottaa? Terveyspalveluista sanottiin, että minun pitäisi soittamalla ottaa selvää mitä rokotuksia minulle on armeijassa tai sen jälkeen YTHS:ssä annettu. Ah, kuinka hienoa olisi jos kaikissa terveyslaitoksissa olisi saatavissa internet-pohjainen palvelu, jossa näkyisi potilaalle aiemmin tehdyt hoidot, rokotteita myöten. Se nuoruuden neuvolakortti kun pakkaa aina silloin tällöin unohtumaan.

Eilistä eduskunnan kyselytuntia katsellessani en voinut olla huomaamatta kuinka kovasti pääministeri Vanhasta ryöpytetään hänen ”lyötyään testosteroninyrkkinsä pöytään” liittyen Tehyläisten uhkauksiin irtisanoutumisista. Tämä joukkoirtisanoutumisuhka toi Tehylle sen kaipaaman yleistä kunta-alan sopimusta pidemmän sopimuksen hieman suuremmilla palkankorotuksilla, jotka tultaneen kuitenkin jakamaan muiden samaa työtätekevien kesken riippumatta ammattiliitosta. Mielestäni Tehy veti toimensa aivan äärimmilleen saadakseen mitä haluaa. On hyvä, että pääministeri ilmaisi tällaisen toiminnan olevan vastuutonta ja aiheuttavan välittömän vaaran potilaille. Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin sanoin "rahat tai henki -mentaliteetti" ei toimi työmarkkinoilla eikä sitä voida käyttää uhkailukeinona.

Myöskin Stora-Enson Kemijärven tehtaan lakkauttaminen on ollut pinnalla viime viikkoina. Keskusta on aina ollut tunnettu juuri kuntien puolueena. Nyt on aika pitää kiinni tästä maineesta ja auttaa hädässä olevia. Eräs Kemijärveltä alkujaan oleva jatko-opiskelukaverini kävi kotonansa viikko Stora-Enson tehtaan lakkauttamisilmoituksen jälkeen. Tunnelmat siellä olivat olleet erittäin masentuneet. Tämä on jo toinen massiivinen lopetusilmoitus muutaman vuoden sisällä joka kohdistuu Kemijärven asukkaisiin. Tuntuu uskomattomalta, että Stora-Enso ei ole suostuvainen myymään tehdasta, siinäkään tapauksessa että ostaja löytyisi.

En malta olla mainitsematta paria sanaa Suomen esityksistä Jalkapallon EM-karsinnoissa. Tälläkään kertaa emme päässeet kisoihin hyvin menneistä karsinnoista huolimatta. Oli todella tunteikasta katsoa Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja muiden konkareiden haastatteluja pelin jälkeen. Toivottavasti jaksavat vielä seuraaviin kisoihin, tai siis ainakin karsintoihin asti. Uusi sukupolvi on nousemassa Eremenkon veljesten johdolla, mutta liian suuri maajoukkueen nuorennusoperaatio ei ole suotavaa. Nuorilla on varmasti paljon opittavaa ”vanhuksilta”.

Toissa viikolla pidettiin Oulun keskustaopiskelijoiden syyskokous, jossa valittiin uusi OKO:n hallitus vuodelle 2008. Itse hallituksen jäsenenä ja rahastonhoitajana vuodesta 2003 asti olleena, en enää lähtenyt mukaan tulevaan hallitukseen. Katsoessani taaksepäin näitä viittä hallitusvuotta, täytyy sanoa, että mukavaa on ollut. Olen oppinut paljon kokouskäytännöistä ja ennen kaikkea taloudenhoidosta. Lisäksi olen tutustunut lukuisiin tuleviin vaikuttajiin ja ennen muuta miellyttäviin, samanhenkisiin ihmisiin. Näistä kontakteista ei ole koskaan haittaa. Tänä aikana olen nähnyt läheltä kolmet edustajistovaalit, joihin mahtuu voitokkaita ja ei niin voitokkaita vaaleja. Kaikista niistä oppii jotain. Toivotan kaikkea hyvää tulevalle hallitukselle.

Pohdittavaa viikonlopuksi: Miksi hirvenkaatolupia ei anneta kerralla niin paljon että hirvikolarin todennäköisyys laskisi lähes olemattomaan? Senkö vuoksi, että metsästäjät saavat päästää adrenaliininsa virtaamaan kerran vuodessa nähdessään hirven olevan laukaisuetäisyydellä? Voitaisiinko ihmishenkien menetyksiä tien päällä ja metsänomistajien huokauksia männyntaimien ollessa pilalla vähentää merkittävästi jos hirvikantaa laskettaisiin? Mielestäni kyllä!

Nyt lähden luovuttamaan verta. On todella hienoa, että yliopistoissa on aina silloin tällöin verenluovutuspäivä. Jos luovuttaja ei mene luovutuspaikalle, on luovutuspaikan tultava luovuttajan luo. Vai miten se nyt menikään… Hyvää viikonloppua! Terveisin, Mikko

2 kommenttia:

Tuomas Vanhanen kirjoitti...

Pohdintasi hirvivahingoista näyttäisi saavan tutkimuksellista tukea ainakin Matti Virénin tutkimuksen perusteella.
(http://taloustiede.utu.fi/laitos/henkilokunta/viren/artikkelit/hirvet_2004.pdf) viitattu 28.11.2007 klo 23.50.

Hirvikolareissa kuolleita on kuitenkin lopulta niin vähän, että niiden suhteen on vaikea vetää mitään johtopäätöksiä. Sen sijaan tutkimustulos näyttää selkästi viittaavan siihen, että hirvien määrällä voidaan varsin suoraviivaisesti vaikuttaa onnettomuuksien määrään.

Tuomas Vanhanen kirjoitti...

Ei näköjään mahtunut tuo osoite yhdelle riville.

http://taloustiede.utu.fi/laitos/henkilokunta
/viren/artikkelit/hirvet_2004.pdf