torstai 29. marraskuuta 2007

Maksuton koulutus on Suomen kilpailuvaltti!

SYL ja SAMOK julistivat 28.11. maksuttoman koulutuksen päiväksi. Kerrassaan hienoa!
Pieni pohjoisen maa on muutamassa vuosikymmenessä noussut osaamiseltaan maailman huipulle. Olisiko tähän ylletty, jos koulutettavaksi pääsisivät vain varakkaista perheistä tulevat tai sellaiset poikkeuksellisen lahjakkaat yksilöt, jotka voisivat rahoittaa opintonsa stipendeillä?

Korkeakoulutus on vuosien varrella osoittautunut yksilötasolla taloudellisesti varsin kannattavaksi ratkaisuksi. Niinpä ammattikoulun käynyt putkimies tai lähihoitaja voi perustellusti kysyä, että miksi hänen tulee verovaroillaan rahoittaa joidenkin korkeakouluopinnot. Kouluttautumisen myötä saatava korkeampi palkka on riittänyt korvaamaan opiskeluvuosien aikana menetetyt ansiotulot. Koko elinkaaren aikana saadut tulot ovat näin ollen korkeakoulutetuilla keskimäärin suuremmat kuin matalasti koulutetuilla. Tosin alakohtaiset erot ovat tunnetusti valtavia. Niin ikään korkeakoulutuksesta saatava etu on opiskelijamäärien kasvaessa kaventunut.

Uskon vahvasti, että ilmainen ja koko maan kattava korkeakouluverkosto on ehdottomasti yksi kansakuntamme tärkeimmistä kilpailueduista myös tulevaisuudessa. Osaamisemme ansiosta olemme pystyneet nostamaan jalostusastettamme ja erikoistumaan huipputeknologiaa vaativiin tuotteisiin. Meidän on ymmärrettävä, ettei pieni maa pysty jatkossakaan kilpailemaan massatuotteilla vaan meidän on pysyttävä jatkuvasti kehityksen kärjessä, jos haluamme menestyä. Tämän edellytyksenä on yksilöille maksuton koulutus, jonka kustannukset katetaan kollektiivisesti verotuloista.

Ei kommentteja: