tiistai 4. joulukuuta 2007

Perintöä odotellessa

Liittokokous oli ja meni. Ja jätti jälkensä. Viikonlopun yli kahdenkymmenen tunnin kokoustaminen, linjaaminen hotellin käytävällä aamuyöllä ja olemattomat yöunet tuottivat tuloksenaan väsyneen miehen. Toipuminen onkin vienyt alkuviikon. Enkä todellakaan ole ainoa.

Kokouksessa kävi vähän kuten viime vuoden puoluekokouksessakin. Henkilövalinnat ajoivat selvästi itse asiakysymysten edelle. Kokouksessa keskusteltiin eniten perustulosta ja siihen kantaa ottamisesta. Perustuloa perusteltiin juurikin opiskelijan tulo- ja tukiviidakkoa selkeyttävänä keinona. Päädyin itsekin puhujapönttöön asian tiimoilta sitä kannattamaan.

Vaikka aloite perustulosta hylättiinkin, olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Jätetyn ponnen nojalla liittohallitus miettii ensi vuonna liiton kannan perustuloon ja sen toteuttamismalliin. Tämän asian suhteen tuli muuten esiin taas yksi demokratian piirre: liittohallituksen päätöksen takana pysyminen vaikka oma mielipide ei olisikaan sama. Koin kuitenkin muiden liittohallituslaisten perustelut aloitteen hylkäämiselle sen verran hyvinä ja enemmänkin teknisinä sellaisina, että äänestyksissä ei tarvinnut uhmata liittohallituksen kantaa.

Perustulon ohella asiakysymyksistä jäi mieleen vain puheenvuorot miesten ja poikien oikeuksista. Tästäkin asiasta oltiin eri mieltä. Asia itsessään kuulosti lähinnä huvittavalta, vaikka sillä varmasti hyvää tarkoitettiinkin. Näiden kahden sosiaalipoliittisen kysymyksen varjossa koulutuspolitiikka jäi vähille, kun kopo-ohjelma meni läpi kivuttomasti.

Henkilövalinnoista sen verran, että puheenjohtajakamppailu oli ehdottomasti tasokkain näiden neljän vuoden aikana, mitä liiton toiminnassa olen mukana ollut. Keskustaopiskelijoiden kannalta parasta olisi varmaankin ollut, että kyseiset ehdokkaat olisivat olleet ehdolla eri vuosina. Muut henkilövaalit olivat tasaisia, eikä niiden lopputulos ollut todellakaan selvä kuin vasta tulosten julkaisemisen jälkeen.

Kokousedustajien seassa oli runsaasti uusia ja nuorempia kasvoja. Toivottavasti kokous oli heille positiivinen kokemus, ja herätti halun tulla vuoden kuluttua uudelleen sekä pyrkiä liiton luottamustehtäviin. Voin suositella. Ensi vuoden liittohallitukselle toivotan tehokasta alkuvuotta, jotta puoluekokoukseen on vietäväksi jotakin kättä pitempää.

Liittokokous päättyi allekirjoittaneen ja muutaman muun osalta kirjaimellisesti jälkilöylyihin. Ja tutustumiseen erään edustajan uuteen kirkkaaseen linjaan.

2 kommenttia:

RouvaK kirjoitti...

Huomenta huomenta!

Kiitos kaikille liittokokoukseen osaaottaneille! Väsymystä tässä on podettu, ja eikai voi muuta todeta kuin, että olen liian vanha tällaiseen valvomiseen.

Henkilövalintoihin todella keskityttiin. Ainakin minua jänskätti kamalasti se ensimmäinen äänestys...

Jälkilöylyt olisi olleet varmasti huomattavammasti kipakammat, jos uupumus ei olisi iskenyt. Mutta edes näin. Saimmehan sentään sen linnoituksen valmiiksi=)

Olen kai yrittänyt kiitellä kaikissa mahdollisissa foorumeissa kaikkia mahdollisia. Olen unohtanut kiittää tämän vuoden liittohallitusta; se mitä olen kanssanne työskennellyt ja teitä tavannut, voin vain todeta että ensi vuoden liittohallituksellakin on isot saappaat mitä tammikuussa alkaa sovitella jalkaansa.

Kiva kirjoitus Jäämaa!

RouvaK kirjoitti...

Tietysti unohdin sen, mistä oli tarkoitus kirjoittaa.

Minä en vieläkään käsitä sitä poikain ja miesten tas-arvoa käsittelevää kohtaa. Onneksi kai se lyhyempi muotoilu tuli äänestetyksi. Tuskin pojat ovat sen homogeenisempi ryhmä kuin muutkaan enemmistöt tai vähemmistöt, jotta heitä voi niputtaa yhteen.