torstai 17. heinäkuuta 2008

Miten autettaisiin kaikkein köyhimpiä?

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaatii ruoan arvonlisäveron alentamisesta luopumista ja sen muuttamista verovähennyksiksi pienituloisille. Perustelujen mukaan näin parannettaisiin kaikkein köyhimpien asemaa. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan tapahtuisi.

Kaikkein köyhimpien ihmisten verot leikkautuvat jo nykyisin kunnallisverotuksen vähennyksillä nollaan, toisin sanoen he eivät siis maksa veroja ollenkaan. Miten verovähennykset auttaisivat heitä? Tai miten verovähennykset auttaisivat sellaisia useampilapsisia perheitä, joiden vanhemmat tienaavat Urpilaisen mielestä liikaa? Tulojen suuruus ei lapsiperheissä tarkoita automaattisesti vaurautta, kun menotkin ovat lapsettomia perheitä suuremmat.

Kaikista köyhimmillä suhteellisesti suurin osa tuloista kuluu välttämättömyyksiin – asumiseen, ruokaan, liikkumiseen. Tämän takia ainakin itse olen ruoan arvonlisäveron alentamisen puolella, näenpä sen itse asiassa välttämättömäksi. Ruoan hinnan alentaminen puuttuisi yhteen näistä suurimmista menoeristä ja auttaisi suhteellisesti eniten kaikkein köyhimpiä ja lapsiperheitä.

Veronalennuksilla voidaan hakea työllisyyttä parantavia vaikutuksia ja sitä kautta niillekin on oma paikkansa talouspolitiikassa. Kun puhutaan absoluuttisesti kaikkein köyhimmistä tai suurimmat pakolliset menot omaavista ihmisistä, on tuloverojen leikkaaminen kuitenkin verrattain huono työkalu heidän asemansa parantamiseen.

Ei kommentteja: