lauantai 9. elokuuta 2008

Opiskelijoiden asiat esillä myös kesällä

Usein sanotaan, että kesällä ei tapahdu mitään eikä varsinaisia uutisia ole juurikaan. 
Tämä pitää toisaalta paikkansakin, mutta silti tähänkin kesään on mahtunut paljon mielenkiintoisia uutisia, joissa myös opiskelijoiden asiat ovat olleet esillä.

Keväällä opiskelijajärjestöt julkaisivat yhteiskannanoton, jossa vaadittiin, että asuinkumppanin tulot eivät vaikuttaisi enää asumistukeen. Nyt, muutaman kuukauden jälkeen on poliittinen vaikuttaminen tuottanut tulosta ja kannanoton ovat edenneet myös ministeriön läpi. Ministeri Wallinin esitys noudattelee aika lailla opiskelijajärjestöjen yhteiskannanottoa. Voidaankin varmasti sanoa, että opiskelijajärjestöjen vaikutustyö ei ole todellakaan mennyt hukkaan.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Wallin+haluaa+eroon+opiskelijoiden+asuinkumppaniuteluista/1135238256853


Edelleen opiskelijajärjestöjen yhteisestä opintorahakampanjan tuottama 15 prosentin korotus tuli voimaan tämän kuun alussa. Opintoraha on korkeakouluopiskelijoilla 298 euroa ja toisen asteen opiskelijoilla 246 euroa: 

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Opintorahaan+tänään+40+euroa+lisää/1135238256857

Tällä hetkellä tosin suurin osa opintorahan tuomista lisätuloista menee valittavasti kuitenkin kohonneisiin vuokriin. Tällä hetkellä etenkin vaihto-opiskelijoiden opiskelija-asuntojen vuokrissa on paineita nousuun, sillä niiden vaihto-opiskelijoiden asunnot ovat osan vuotta poissa käytöstä. On toisaalta ihmeteltävä, että miksi vaihto-opiskelijoiden asuntoja ei suurissa opiskelijakaupungeissa edes koeteta hyödyntää kesäaikaan ja niihin perusteta esim. Hostelleja, kuten Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunta on tehnyt vaihto-opiskelija-asunnoilleen? 

Vuokrien noususta voidaan varmasti oppia se, että seuraavaan asumislisän korotuksiin ei saa kovin montaa vuotta mennä tai muuten vuokrat karkaavat tätä menoa täysin opiskelijoiden käsistä.
http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2008/07/21/nama-opiskelijat-maksavat-
kovempaa-vuokraa/200818927/12


Vaikka vuokrat ovat nousseet ja inflaatiokin laukkaa aika suhteellisen korkealla, eivät opintolainat eivät ainakaan toistaiseksi innosta opiskelijoita. Uudistuksia opintolainan parantamiseksi tehtiin jo Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana, jolloin kasvatettiin valtiontakauksen määrää. Syitä opintolainan kysynnän laskuun on varmasti monia mutta pidä sitä itsessään edes huonona asiana.

Opintolainojen määrä laskussa: 
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Opintolainaa+k%C3%A4ytet%C3%A4%C3%A4n+yh%
C3%A4+v%C3%A4hemm%C3%A4n/1135238012453


Yksi syy opintolainan vähäiseen kysyntään on ainakin opiskelijoiden kasvanut työnteko. Ei kuitenkaan ole samantekevää, millaisen työpaikan opiskelija saa heti valmistumisen jälkeen. Toisaalta tämä on aika triviaalia, sillä luonnollisesti hyvä työpaikka edesauttaa  mahdollisuuksia päästä jatkossa entistä parempaan työpaikkaan jne,  sillä työhaastattelussa katsotaan aina työnhakijan edellisiä työpaikkoja. Tutkimuksen mukaan opiskelijan ei siten kannatakaan ottaa vastaan mitä tahansa työtä eikä etenkään opiskelualaansa vastaamatonta. No, tämä on helpommin sanottu kuin tehty etenkin, kun monilla opiskelijoilla ei ole välttämättä varaa olla ottamatta tarjottua työtä vastaan, jolloin jopa valmistunut opiskelija saattaa joutua tekemään täysin koulutusalaa vastaamatonta työtä.
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2008/08/07/ensimmainen-tyopaikka-ratkaisee/200820390/139

Tässä edellä olleet artikkelit eivät edes olleet ainoita opiskelijoihin liittyen. Esimerkiksi Aalto-korkeakoulu on ollut usein esillä mediassa. Lisäksi esim. Edellä ollut Jussi Sallisen kirjoitus käsitteli mielenkiintoista aihetta, josta tullaan varmasti keskustelemaan myös mm. Keskustan sosiaalipoliittisessa päivässä 29.8. Mielenkiintoisia keskusteluita opiskelijoiden asemasta  tulee siten varmasti riittämään myös syksymmälläkin.

Ei kommentteja: