sunnuntai 10. elokuuta 2008

Stubb vaikean tehtävän edessä

Kaukasiasta kuuluu surullisia uutisia. Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa taistellaan jo kolmatta päivää. Konflikti näyttäytyy malliesimerkkinä modernista informaatiosodasta.

Kuten odottaa saattaa Georgian ja Venäjän näkemykset tilanteesta poikkeavat toisistaan täysin. Ulkopuolelta on hankala muodostaa selkeää kuvaa siitä, mitä todella on tapahtunut. Tästä huolimatta monet EU-maat ovat antaneet vahvoja lausuntoja kritisoiden juuri Venäjää.

Suomi joutuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajamaana olemaan muita enemmän varpaillaan. Hyvä näin - Suomi on muutenkin tottunut olemaan varsin maltillinen lausunnoissaan. Konfliktin ratkaisua eivät auta toista osapuolta syyllistävät, provosoidut ja ylilyödyt kirjoitukset.

Ulkoministeri Alexander Stubb, joka toimii Etyjin puheenjohtajana, on erityisen tiukan paikan edessä. Hänen pitäisi pystyä muodostamaan tietotulvan perusteella mahdollisimman totuuden mukainen kuva tilanteesta. Maanantaina hänen on tarkoitus matkustaa Georgiaan, jotta voisi kuulla molempia osapuolia henkilökohtaisesti.

Nopea ratkaisu olisi nyt elintärkeä kaikille alueen asukkaille. YK on hankalassa asemassa, sillä sen turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen Venäjä on osa konfliktia. Nyt onkin toivottava ja uskottava siihen, että Etyj pystyy kansainvälisen yhteisön edustajana toimimaan tehokkaasti rauhan puolesta. Puoluekannasta huolimatta toivon todella, että Stubb onnistuu tehtävässään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Menestystä Stubille. Huomionarvoista alkaa myös olemaan se, että ulkopolitiikan johtaja presidentti Halonen ei ole sanonut asiasta yhtään mitään. Voisi nyt edes varovaisesti kertoa, että toisten valtioiden alueelle ei saisi hyökätä.