perjantai 1. elokuuta 2008

Ei tässä nyt komentelut auta!

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on huolissaan alhaisesta syntyvyydestä ja ensisynnyttäjien korkeasta keski-iästä (Karjalainen 27.7.2008). Hyssälä haluaa suorastaan komentaa opiskelijat vauvantekohommiin. Hän uskoo nopean valmistumisen, synnyttämisen ja lapsenhoidon olevan helposti yhteen sovitettavissa, jos kaikki palaset loksahtavat kohdalleen.

Palaset eivät kuitenkaan tällä hetkellä loksahda kovin helposti kohdalleen. Suurimpana ongelmana on erilaisten tukimuotojen, päivähoidon ja opiskeluiden yhteensovittaminen. Perheellisten opiskelijoiden tulot voivat pahimmillaan jopa pienentyä, sillä heidät siirretään opintotuen asumislisältä yleisen asumistuen piiriin. Päivähoidossa nollamaksuluokka mahdollistaisi monelle opiskelijalle ilmaisen päivähoidon, mutta kotihoidon tuki yhdistettynä mahdollisiin kuntalisiin on monelle perheelliselle opiskelijalle taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto. Kunnallinen päivähoito on jo valmiiksi usein ruuhkautunut, joten kotihoitoon kannustaminen houkuttelee myös kuntia.

Opiskelijoiden vanhuuden tukemiseksi Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunta ylläpitää lapsiparkkia, jonne vanhemmat voivat jättää lapsensa luentojen ajaksi. Tällainen järjestelmä mahdollistaa ainakin osa-aikaisen opiskelun lapsen hoitamisen ohella. Joensuussa ylioppilaskunta on muutama vuosi sitten tutkinut asiaa, mutta varsinaista lapsiparkkia ei koettu toimivaksi ratkaisuksi. Sen sijaan yliopistolla kuuluisi olla lastenhoitohuone perheellisiä opiskelijoita varten.

Onneksi Hyssälä on nostanut opiskelijoiden vanhemmuuden esille. Opiskelijaterveystutkimuksen mukaan 88% opiskelijoista haluaisi lisää lapsia, mutta pelkällä komentelulla he eivät niitä tule hankkimaan. Tarvitaan todellisia tukia, jotta opiskelu ja vanhemmuus voidaan yhdistää. Hyssälän esitys opintotuen vanhempainrahasta onkin pitkään odotettu avaus ministeriöltä, sillä Suomi on tällä hetkellä ainut Pohjoismaa jossa tällaista tukea ei makseta.

Ei kommentteja: