maanantai 16. kesäkuuta 2008

Puoluekokouksen satoa

Huhhuh. Nyt on puoluekokous vihdoin ohi. Ei sillä että tilaisuus olisi ollut jotenkin epämiellyttävä, päinvastoin. Politiikkaa linjattiin taas korkealla tasolla ja sen lisäksi eripuolilla Suomea asuvien hyvien ystävien kanssa saatiin turista useammankin päivän aikana. Sitä ei liian usein tapahdu.

Kokouksen anti oli kaiken ennakkohypetyksen jälkeen melko odotettu. Matti Vanhanen taputettiin jatkokaudelle puheenjohtajana ja Jarmo Korhonen sai samoin kaksi lisävuotta ylivoimaisella äänimäärällä. Mielestäni myös Tuomo Puumalan valinta yhdeksi puolueen varapuheenjohtajista oli odotettu ainakin sen jälkeen, kun oli jonkun aikaa kokousta saanut seurata. Tuomo on valloittava persoona ja hänellä oli paljon aktiivisia kannattajia mukana kokouksessa. Viimeistään perjantain aikana kampanjan iloinen henki välittyi muuhunkin puoluekokousväkeen. Nähtiin, että Tuomo on tosissaan liikkeellä ja hän itse kykeni esiintymisillään vakuuttamaan yleisön. Tuomon kannatuspinssit ja kampanjakravatit ja -huivit loppuivat kesken.

Myös KOL:n kannalta tilaisuus oli menestys. Lauantai-illan saunatilaisuudessamme oli paljon vieraita, aina ministereitä myöten. Matilta löytyi ennen iltauutisten haastattelua pari tuntia aikaa jutella opiskelijoista ja nuorista koostuvan porukan kanssa rennossa ilmapiirissä. Siitä poliittisessa toiminnassa täytyy ollakin kyse - avoimesta ja analyyttisestakin keskustelusta.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä pääsi paikalle kertomaan näkemyksiään opiskelusta. Liisan kanssa mietittiin muun muassa, miten opiskeluaikoja saataisiin lyhyemmiksi ja nuoria kannustettaisiin perheen perustamiseen jo opiskeluaikana. Mielipiteet ristesivät jonkin verran, mutta kaikki tunnustavat ongelmien olemassaolon ja nuorille aiheutuvan kovan paineen opiskelun, perheen perustamisen ja työkokemuksen haalimisen keskellä.

KOL:n keskustelunavaus sosiaaliturvan yksinkertaistamiseksi (löytyy tästä linkistä) sai Hyssälältä ja monilta muiltakin Keskustan johtohahmoilta positiivisen vastaanoton. Vaikkeivat ihmiset selvitystä kesken kokouksen ehtineetkään lukemaan, niin siihen luvattiin varsinkin sosiaali- ja terveysministeriön suunnasta paneutua huolella. Puolueessa tarvitaankin entistä enemmän tulevaisuuteen katsovaa ajattelutyötä. Yhteiskuntamme uudistamista ei voi jättää vain ministeriöiden virkamiesten vastuulle, vaan avointa keskustelua täytyy käydä moniäänisellä joukolla, mahdollisimman monin silmäparein asioita tarkastellen.

Aiheeseen liittyen KOL:n esittämistä aloitteista jäseniä kuuntelevan ohjelmatyön perääminen sai vastakaikua puoluekokoukselta. Avoimen ohjelmatyön konseptia päätettiin kokeilla yhdellä KOL:n ehdottamista neljästä politiikkaryhmän aiheesta. Puoluehallitus tekee aiheesta lopullisen valinnan syksyn aikana.

Valtaosa muistakin KOL:n ja KOL:n osastojen tekemistä aloitteista sai myönteisen vastaanoton. Esimerkiksi päteviä ja täysipäiväisiä opinto-ohjaajia tulee puoluekokouksen mukaan olla ainakin yksi per 200 opiskelijaa ja toisessa aloitevastauksessa opintorahaan luvattiin huoltajakorotus.

Kaikki päätöspaperit löytynevät lähipäivinä Keskustan nettisivuilta. Kannattaa katsoa.

Itse olen tällä hetkellä taas virkeänä, kun iltapäivästä tuli otettua parin tunnin tirsat. Parin, kolmen yön vajaat unet varmasti kyllä patistavat minutkin kohta taas nukkumaan. Tämän päivän saldoksi saatiin puoluekokoustavaroiden purkaminen pakettiautoista takaisin Apollonkadun toimiston uumeniin. Muuten olen ottanut rennosti.

Vaan täytyy lähipäivinä ruveta suunnittelemaan syksyn tapahtumia. Kunnallisvaalit kun ovat jo kulman takana.

Ei kommentteja: