lauantai 28. kesäkuuta 2008

Puutullikiistaan saatava ratkaisu nopeasti

Suomen ja Venäjän puutullikiista saa yhä uusia piirteitä. Viimeisin käänne tapahtumiin oli ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen ehdotus puutullien aiheuttamien kustannusten korvaaminen suomalaiselle puuteollisuudelle Venäjälle suuntautuvalle rekkaliikenteelle asetettavilla maksuilla.

Käytännössä maksuja ei varmaankaan tulla asettamaan, niin monta mutkaa käytännön toteutuksen tiellä on. Ensinnäkin EU:n säännökset kieltävät maksujen asettamisen vain tietyn valtion rekoille. Lisäksi perittävä summa saisi vastata vain tiestölle liikenteestä aiheutuvaa rasitusta. Kolmanneksi, mikäli satoihin miljooniin kohoava potti perittäisiin pelkästään rekkaliikenteeltä, nousisi yhtä autoa kohti oleva maksu vähintäänkin useisiin satoihin euroihin. Tämä taas johtaisi kauttakulkuliikenteen siirtymiseen hyvin nopeasti pois Suomesta.

Tilanne on kuitenkin hyvin vakava. Puutullien astuessa voimaan täysimääräisinä joutuvat suomalaiset metsäyhtiöt nopeasti vaikeuksiin ja tehtaiden sulkemiset ovat todennäköisiä. Asiaan tarvitaan nopea ratkaisu, mutta jäljet pelottavat – Venäjällä on jo pitkittyneitä ongelmia EU:n jäsenmaiden kanssa, esimerkiksi Venäjän ja Puolan kiista naudanlihan viennistä tai liettualaisten ongelmat venäjän keskeytettyä öljyn juoksutuksen maan öljyjalostamoon viime vuonna. Puutullikiistasta ei saa tulla samanlaista ratkaisematonta ongelmaa maidemme välille.

Väyrysen ulostulon tarkoituksena lieneekin ollut nostaa asian profiilia myös ulkomailla. Suomessa ei koeta, että EU:n taholla olisi tehty kaikki mahdollinen puutullikiistan ratkaisemiseksi. Väyrysen sanoma onkin siis tähdätty ulkomaille – Brysseliin ja Kremliin. Viestin mukaan Suomi näkee ongelman niin vakavaksi, että harkitsee jopa unionin sääntöjen rikkomista sekä Suomen ja Venäjän välisten suhteiden rasittamista uusilla maksuilla.

Ehkäpä tällä saadaan kiinnitettyä päättäjien huomio ongelmaan varsinkin itärajan takana. EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson vakuuttaa ottavansa kiistan vakavasti ja sanoo haluavansa ratkaista asian jo heinäkuun aikana. Toivottavasti vastaavia mielipiteitä löytyy myös neuvottelupöydän toiselta puolelta.

Ei kommentteja: