sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Ränsistynyt sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa peruskorjausta

Keskustan Opiskelijaliitto asetti alkuvuodesta 2008 työryhmän selvittämään opiskelevien keskustalaisten suhtautumista meneillään olevaan perusturvauudistukseen ja toisaalta perusturvaan läheisesti linkittyvän verojärjestelmän oikeudenmukaistamiseen. Työryhmä selvitti alkajaisiksi mahdollisuuksia siirtyä suoraan perustulon käyttöönottamiseen. Perustulolle läheisenä vaihtoehtona työryhmä pohti myös negatiivisen tuloveron mallia, joka olisi ehkä ideologisessa mielessä perustuloa paremmin keskustalaiseen arvomaailmaan sopiva. Perustulon lähtökohtana on, että jokainen saa tietyn määrän vastikkeetonta etuutta kuukautta kohden tuloistaan riippumatta. Negatiivinen tulovero taas paikkaa vasta jälkikäteen sellaisten henkilöiden etuustasoa, jotka eivät ole onnistuneet hankkimaan syystä tai toisesta työmarkkinoilta riittävää perusturvaa. Vuoden kuluttua saatava etuus ei paljon lohduta, jos ongelma on siinä, että tuloja ei ole tänään.

Yksinkertaisesti katsottuna näyttää siltä, että perustuloon ja negatiiviseen tuloveroon liittyy huomattavasti enemmän uskottavia positiivisia näköaloja kuin mahdollisia haittavaikutuksia. Perustulo olisi kaikessa yksinkertaisuudessaan oivallinen tapa järjestää perusturvamme. Näemme kuitenkin vakavana uhkana Suomea seuraavan vuosikymmenen aikana kohtaavan työvoimapulan. Tämän vuoksi emme tässä vaiheessa ole valmiita kannattamaan automaattiseen perustuloon siirtymistä. SATA-komitean työ on hyvä alku sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistamiselle, mutta mielestämme uudistuksen tulee olla kokonaisvaltaisempi; yksinomaan vuotavien aukkokohtien paikkaaminen ei tuota kestävää ratkaisua. Nykyinen järjestelmä on syntynyt kasaamalla etuuksia toinen toistensa päälle, jolloin olemme päätyneet tilanteeseen, jossa kansalaiset eivät enää ole yhdenvertaisessa asemassa.

Tämän vuoksi meillä tulee ottaa käyttöön hyvin yksinkertainen sosiaaliturvamalli, joka huomioi nopeasti ihmisen elämässä tapahtuvat muutokset. Tällöin vaikkapa työttömyyden yllättäessä sosiaaliturvan saisi jo samana päivänä tililleen hakemusta vastaan. Vastaavasti tukea voisi hakea joustavasti myös jälkikäteen, kun omat tulot ovat tarkemmin tiedossa. Ihmiselle itselleen jäisi vastuu siitä, että käyttää tukia oikein, mutta tuet voitaisiin tarvittaessa väärinkäytösten paljastuttua periä takaisin korotuksen kera.

Tuen perusosan tulee vastata suunnilleen toimeentulotuen perusosaa. Eläkeläisillä ja sellaisilla henkilöillä, joiden mahdollisuus saada ansiotuloja on pysyvästi alentunut, perusetuus vastasi kansaneläkettä. Tällainen tuki myönnettäisiin automaattisesti pyynnöstä. Perusosan lisäksi voisi saada perusturvan lisäosaa erityiseen tarpeeseen, kuten asumismenoihin. Perusosa ja lisäosa leikkautuisivat tulojen kasvaessa, siten että yhdistettynä verotukseen leikkuri olisi enintään esimerkiksi 60 prosenttia työtuloista. Tämä toteutuisi esimerkiksi siten, että perusosasta leikkaantuisi jokaista ansaittua euroa kohden 35 senttiä. Mahdollisesta syyperusteisesta lisäturvasta leikkaantuisi lisäksi jokaista ansaittua euroa kohden 25 senttiä. Jokainen työllä ansaittu euro lisäisi tällöin käytettäväksi jääviä tuloja vähintään 40 senttiä ja syyperusteisen lisäturvan päättymisen jälkeen jokainen itse ansaittu euro lisäisi käteen jääviä tuloja 65 senttiä. Käytännössä kyse olisi negatiivisesta tuloverosta, mutta toteutettuna siten, että valtiolta tuleva veroetuus tulisi pääsääntöisesti etukäteen, eikä vasta vuoden kuluttua verotuksen vahvistamisen yhteydessä. Olemme nimittäneet mallin ennakkoon saatavaksi veroetuudeksi. Luvut ovat puhtaasti esimerkin omaisia ja lopullinen tarkka malli tulee harkita jatkoselvitysten jälkeen.

KOL tulee vielä ennen puoluekokousta julkaisemaan kattavamman keskustelunavauksen sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi. KOL on myös jättänyt puoluekokouksen hyväksyttäväksi aloitteen, jossa vaaditaan keskustelun jatkumiseksi puoluetta perustamaan politiikkaryhmä, jonka tehtävänä on selvittää keskustalaisista lähtökohdista ratkaisu toimivaksi perusturvajärjestelmäksi.


Tuomas Vanhanen
Keskustan Opiskelijaliiton perustulotyöryhmän puheenjohtaja


Ei kommentteja: