maanantai 30. kesäkuuta 2008

Kannattaako opiskella ulkomailla?

Luin Kauppalehdestä kelan tutkimuksesta, jossa verrattiin Suomessa tutkintonsa suorittaneiden ja ulkomailta valmistuneiden työllistymistä. Merkillepantavaa oli se, että Suomessa valmistuneista 65 % työllistyi heti, ulkomailla opiskelleista vain puolet. Ulkomailla tutkintonsa suorittaneilla oli lisäksi ongelmia työuransa vakiinnuttamisessa sekä työuran alkuvuodet olivat rikkonaisempia Suomessa tutkintonsa suorittaneisiin verrattuna.

Miksi näin? Suurin yksittäinen syy on se, että Suomessa opiskelleilla on paremmat verkostot ja suhteet työnantajiin, joka luonnollisesti helpottaa työnsaantia.

Ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa ajatella, että kansainvälistyminen ei olisi tärkeää vaikkei se tässä tutkimuksessa etuna näkyisikään. Siitä ei mihinkään pääse, eurooppa on jo yhdentynyt. Ollakseen vahva tulevaisuuden työmarkkinoilla, on osattava toimia monikulttuurisessa ja dynaamisessa maailmassa. Mikäs sen parempaa kun treenata näitä taitoja jo opiskeluaikoina ja saada samalla perspektiiviä elämästä myös oman kulttuurin ulkopuolelta.

Väitän että lähes alasta riippumatta kaikkien kannattaisi hakeutua vaihtariksi tai muuten hakeutua kansainvälisiin kontakteihin edes lyhyeksi ajaksi. Jos ei mieli ulkomaille halaja, aina voi kotikansainvälistyä luomalla suhteita täällä vaihdossa oleviin tai muuten oleskeleviin ulkomaalaisiin. Siinä hyötyvät takuulla kaikki osalliset!

Ei kommentteja: