tiistai 25. maaliskuuta 2008

Isät, käyttäkää oikeuttanne vanhempainvapaaseen!

Vuosittain noin 50 000 suomalaista miestä saa lapsen. Lähes kaikki hyödyntävät 18 arkipäivän isyysvapaansa, mutta vain kymmenesosa jää vanhempainvapaalle. Vuoden 2007 perhevapaauudistuksesta huolimatta vanhempainvapaa ei ole muodostunut osaksi isien normaalia elämää. Tilannetta selitetään, kuten niin montaa muutakin asiaa, perinteisillä rooliodotuksilla ja taloudellisilla seikoilla. ’Isät perhevapaalle’ onkin sosiaali- ja terveysministeriön sekä työmarkkinajärjestöjen projekti, jolla halutaan antaa tietoa isille vanhempainvapaasta sekä muista perhevapaista.

Vanhemmat voivat pitää vanhempainvapaata yhteensä 158 arkipäivää äitiysvapaan päättymisestä. Molemmat vanhemmat voivat pitää kokoaikaista vanhempainvapaata enintään kaksi vapaajaksoa, jolloin jakson vähimmäispituus on 12 arkipäivää. Vanhempainvapaata voi pitää myös osittaisena, jolloin kumpikin vanhempi tekee työnantajansa kanssa sopimuksen työajan lyhentämisestä vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Näin töistään ei joudu luopumaan ja suhde työelämään säilyy perheenlisäyksestä huolimatta.

Vanhempainvapaalle jääminen voi olla kolaus isän miehisyydelle – onhan varsin yleistä vitsailla siitä työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa. Tämä on mielestäni kuitenkin pieni murhe verrattuna siihen, mitä isän vanhempainvapaa voi koko perheelle tarjota. Vanhempainvapaa opettaa lapsen kanssa olemista ja koko huushollin pyörittämistä sekä antaa mahdollisuuden muutokseen ja työpaikan asenneilmaston uudistumiseen. Laaja yhteisvastuu lapsen hoidon järjestämisestä auttaa myös tasaamaan vapaista aiheutuvat kustannukset nais- ja miesvaltaisten alojen kesken.

Monissa perheissä vallitsee harhaluulo siitä, että perheen talous kärsii isän jäädessä suurempituloisena vanhempainvapaalle. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole: verotuksellisista syistä ansionmenetys voi jäädä yllättävän pieneksi, ja perheen tulot saattavat jopa kasvaa. Tutkimuksin onkin todettu, että vanhemmat, jotka ovat perehtyneet perhevapaalakiin ja omaan verotukseensa, hyödyntävät isien oikeutta vanhempainvapaaseen muita useammin.

Vaikka perheet uskovat tietävänsäkin, millainen perhepoliittinen malli heille parhaiten sopii, uusia mahdollisuuksia kannattaa käyttää hyväkseen. Perhepolitiikkaa on kehitetty nykyisekseen juuri sen vuoksi, jotta ihmiset voisivat valita itse ja kokeilla uutta, ja murtaa näin omia ennakkokäsityksiään. Suomalainen perhepolitiikka tarjoaakin ennen kaikkea mahdollisuuksia vaihtoehtoisiin toimintatapoihin.

Ei kommentteja: