keskiviikko 5. syyskuuta 2007

Syyskauden avajaisia ja vaalitunnelmia

Yliopistot viettävät avajaisia näinä päivinä. Joensuussa yliopiston avajaiset olivat tätä kirjoittaessa tänään. Avajaisissa eivät opiskelijat ole useinkaan käyneet, mutta ajattelinpa käydä tällä kertaa.
Meillä nimittäin eletään jännittäviä aikoja rakenteellisen kehittämisen kannalta. Koulutuspolitiikassa on valtakunnan tasollakin tapahtunut viimeisten vuosien aikana paljon, ja Joensuun ja Kuopion liittoyliopisto -hanke on yksi näistä paljon keskustelua aiheuttaneista aiheista.

Minulla on itsellä ilo istua Joensuussa yliopiston hallituksessa ja olenkin siksi päässyt läheltä seuraamaan sitä prosessia, jolla kahdesta yliopistosta tehdään liittoyliopisto. Käytännössä tavoitteena on päästä yhteen yliopistoon, jolla on kaksi tasa-arvoista kampusta.
Epäilijöitä on paljon, että voiko tällainen onnistua. Mutta uskoisin, että Itä-Suomen yliopisto on ainoa vastaus pienenevien ikäluokkien ja tiukentuvien rahoituskuvioiden aikana. Se, että itäsuomalaiset olivat tässä asiassa hiukan aikaansa edellä ja se aiheutti kovasti polemiikkia, on sivuseikka.

Rakenteellinen kehittäminen, joka on ollut päivän sana ja tulee olemaan vielä useamman vuoden, vaatii silti opiskelijoiden vahvaa osallistumista ja vaikuttamista. Opiskelijadustajilla on oltava vahvasti hereillä, ja sanottava opiskelijan näkökulma ääneen monella paikalla.
Minusta on hienoa ja upeaa, että meillä keskustaopiskelijoilla on tätä sananvaltaa ollutkin aika hyvin ko. luottamuspaikoilla.
-
Vaalitunnelmista sen verran, että ehdokashankinta on hyvässä käynnissä ympäri Suomea. Keskustaopiskelijoiden vaalipäällikkönä sitä pääsen katsomaan vähän niinkuin "päältä". Ihan hyvältä näyttää.
Täytyy tässä painottaa sitä, että vaalimenestys riippuu siitä, saammeko hyviä tyyppejä mukaan. Edustajistovaalit ovat vahvasti kaverivaalit.

Edustajistosta valitaan myös opiskelijaedustajat opiskelijoiden luottamuspaikoille, kuten juur i yliopiston hallitusten opiskelijaedustajat ja työryhmien opiskelijaedustajat. Sen lisäksi, että saat kullanarvoista kokemusta, pääset todella vaikuttamaan. Opiskelijoiden edunvalvonta ei ole turhaa eikä tylsää. Siitä on ihan itsellä kokemusta.

Olet muuten tervetullut, ehdokkaaksi ja mukaan toimintaan, jos yliopistossa opiskelet. Ota yhteyttä joko minuun tai omaan osastoosi.
Helpoiten minut saat kiinni sähköpostilla osoitteesta salla.remes@keskustaopiskelijat.fi

Ei kommentteja: