keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Joulu on joka talvi, mutta Wappu vain kerran vuodessa

Lukuvuosi alkaa olla yliopistojen osalta päätöksessään. Joiltain kaikki vuoden suoritukset ovat jo takana - meillä muilla häämöttää vielä muutamia tenttejä edessä päin. Wappuna niitä ei kuitenkaan tahdo muistella kukaan.

Wappu on vuoden tärkein opiskelijoiden juhla. Sen näkee hyvin ainakin teekkaripiireissä, joissa wappua suunnitellaan, valmistellaan ja juhlitaan antaumuksella. Sen jälkeen sitä muistellaan ainakin vuosi ennen kuin uusi wappu tuo mukanaan uudet muistot.

Vietin viikonlopun Wapun alla Kööpenhaminassa, jossa Pohjoismaiden Keskustanuorten (NCF) hallitus kokousti. Jouduin selittelemään hämmentyneille ruotsalaisille, miksi toukokuun ensimmäisen päivän juhlinta kestää Suomessa ainakin viikon. Heille Wappu on ennen kaikkea työväen ja sosiaalidemokraattien (paikallisten innostuksesta päätellen) laimeahko juhla.

Jäin pohtimaan Wapun poliittista merkitystä Suomessa. Toki Wappupuheet ovat Suomessakin tuikitavallinen ilmiö, mutta niiden merkitys varsinkin nuoremmalle väelle on kovin vähäinen. Politiikan karttaminen on Suomessa tarttunut Wappuun siinä missä lähes kaikkeen muuhunkin.

Jotkut osaavat toki arvostaa edelleen myös Wapun poliittista perimää ja henkeä. Helsingin Sanomien verkkosivut kertovat, että kirjoittaessani tätä tekstiä satapäinen joukko nuoria marssii EuroMayDay-mielenosoituksessa Helsingin keskustassa. Ilmeisesti aiheena on ainakin joukkoliikenteen toimivuus.

Myös Keskusta tahtoo yhdistää Wapun politiikkaan. Huomenna suurissa kaupungeissa vietetään perinteistä Vihreää Wappua. Tavattavissa on keskustalaisia vaikuttajia aina pääministeristä lähtien. Jos siis sillikseltä ehditte, niin kipaiskaapa kuuntelemaan myös aatteellista paatosta.

Hauskaa (ja poliittista?) Wappua kaikille!

Ei kommentteja: