maanantai 7. huhtikuuta 2008

Media kontrolloin poliitikkoja, mutta kuka kontrolloi mediaa?

Viimeviikkojen poliittinen uutisointi on keskittynyt lähinnä Ilkka Kanervan ja hänen lähettämien tekstiviestin ympärille. Tapauksella oli surkea loppu. Jälkipuinti jatkuu edelleen, vaikka tapauksesta ollaan jo pääsemässä ylitse. Kaiken tapahtuneen jälkeen voidaan kuitenkin miettiä mikä oli median rooli ja vaikutus kaikkeen tapahtuneeseen ja etenkin lopputulokseen?

Kaiken uutisoinnin perusteella voidaan ainakin todeta että media on ottanut tapauksesta kaiken irti. Kanerva, Tukiainen ja tekstiviestit ovat olleet parin viime viikon aikana lähes päivittäin pääuutisena. ”Tärkeämpien” uutisten puutteesta ei ainakaan voida puhua kun valtakunnan politiikassa on tehty samaan aikaan tärkeitä päätöksiä. Loppuvaiheessa alkoi tuntua siltä että uutisointi tekstiviestikohusta on jo liiallista ja suorastaan ylimenevää. Jatkuva uutisointi ja riepotus alkoi jo kyllästyttää. Mutta spekulointi mediassa vain jatkui ja peli kävi kovemmaksi.

Lopputulosta arvioidessa on mietittävä mikä oli median vaikutus. Medialla on kuitenkin suuri vaikutus ihmisten mielipiteisiin. Median tehtävä on kuitenkin uutisoida ja antaa tietoa, mutta mikä on sopivuuden raja? Tässäkin tapauksessa on todellakin vaikea arvioida menikö media lopulta liian pitkälle, ylitettiinkö raja? Näin jälkeenpäin tapahtunutta tarkastellessa voidaan todeta ettei median rooli ainakaan vähäinen ole ollut.

Mutta milloin voidaan sanoa median menneen liian pitkälle? Varsinkin kun puhutaan julkisuuden henkilöstä ja päättäjästä. Kuka kontrolloi mediaa? Periaatteessa voidaan ajatella että media kontrolloi itse itseään, mutta voiko luottaa siihen että tilanne pysyy hallinnassa kun kaikki toimittajat janoavat kiihkeästi päivän parasta lööppiä, myyvintä uutista, mielenkiintoisinta kuvaa. Rajoja on vaikea vetää kun sana on kuitenkin vapaa. Osaltaan voidaan todeta että myös julkisuuden henkilöllä ja päättäjällä on vastuu itsellään, omalla käyttäytymisellään voi rajoittaa sitä mitä media uutisoi. Mutta aina sekään ei auta. Viime viikkojen uutisoinnin jälkeen huomaa ainakin kuinka armoton media voi olla. Aika on todellakin muuttumassa, media on nousemassa yhä suurempaan valtaan. Mutta kysymykseen, kuka tätä valtaa kontrolloi, on vaikea sanoa vastausta.




1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de Plasma, I hope you enjoy. The address is http://tv-de-plasma.blogspot.com. A hug.